צינור גז לתורכיה: האם ישראל יורה לעצמה ברגל?

המאמר התפרסם באתר nrg ב-2.8.17

נראה שישראל עומדת להעניק עוצמה ומנופי לחץ למדינה עם שאיפה אזורית בעייתית שקונה לה השפעה אצל גורמים קיצוניים בישראל. האם לא עדיף להניח צינור דרך מדינות כמו קפריסין ויוון, שהסיכוי ליחסים יציבים עמן גבוה יותר?

בתחילת יולי סיכמו ישראל ותורכיה על האצת המגעים לגיבוש הסכם מסגרת להנחת צינור גז בשאיפה לחתימה בזמן הקרוב. תורכיה מעוניינת בצינור בעיקר מהסיבות הבאות: עלייה בביקוש הפנים-תורכי לגז טבעי מכ-35 מיליארד מ"ק ב-2010 לצפי של כ-50 מיליארד מ"ק ב-2017; שאיפה להפחית את התלות ברוסיה, האחראית לכ-60% מהגז הטבעי הנצרך במדינה; ושאיפה לקדם את תכנית רישות שטחה בצינורות גז ונפט כצומת בין-יבשתית שיניבו לה דמי תפעול רבים והשפעה אזורית וגלובלית.

natural_gas_supply

אבל האם יש לישראל אינטרס לתרום לתכנית התעצמותה הגאו-פוליטית ואנרגטית של תורכיה? ומה יהיו ההשלכות על יחסי ישראל עם מדינות אחרות לאור הסכם אסטרטגי זה?

זה לא חדש שתורכיה של הנשיא ארדואן צועדת מצביון חילוני לאסלאמי ומגבירה השפעתה באזור דרך מדיניות אנטי-ישראלית ותמיכה בארגונים אסלאמיסטים כמו חמאס. אנקרה אף מקרבת אנשי דת והנהגה במגזר הערבי-ישראלי, כולל בכירים בפלג הצפוני של התנועה האסלאמית שהוצא מחוץ לחוק. היא מימנה את המוראביטון-מורביטאת הצווחנים על הר הבית, היא מהגורמים המרכזיים שליבו את פרשת המגנומטרים בהר ומנסה לשלהב לטובת זה את העולם המוסלמי. צינור הגז לא ירסן את החלום האסלאמו-עות'מאני-אימפריאליסטי של ארדואן ולא יגרום לו לעשות סיבוב פרסה ולהתחשב בישראל. לפיכך ראוי לשאול האם ישראל לא עומדת להעניק עוצמה ומנופי לחץ למדינה עם שאיפה אזורית בעייתית שקונה לה השפעה אצל גורמים קיצוניים בישראל?

תמונות ארדואן למכירה בחברון
תמונתו של ארדואן תלויה מעל דוכנים בשוק בחברון. צילום: פלאש 90

במפת הבריתות האזורית תורכיה מצדדת בקטאר למול קואליציה בהנהגה סעודית-מצרית המבקשת לרסנה מזריעת אי יציבות באזור וממימון ארגוני טרור כמו חמאס. כ"כ מצדדת שאף שיגרה לקטאר כוחות צבא. האם הסכם צינור גז לא יערער יחסים קריטיים עם סעודיה ומצרים ויעודד בעקיפין את הצד הלא נכון במפה הגאו-פוליטית האזורית?

זאת אותה תורכיה שמתנגדת לעצמאות הכורדים ופועלת נגדם באגרסיביות. לאחרונה היא אף חשפה בסיסים אמריקאים המסייעים ל'כוחות הסוריים הדמוקרטים' בצפון סוריה בהנהגה כורדית שפועלים נגד דאע"ש מחד וצבא אסד מאידך, כל זאת למרות שארה"ב ותורכיה חברות בנאט"ו. האם בהתקשרות כלכלית-אסטרטגית זאת אנו לא מסבכים לעצמנו אינטרס עתידי לקשור קשרים דיפלומטיים עם העם הכורדי עמו יש לנו מערכת יחסים מיוחדת?

21497192_0
מפת הבסיסים האמריקאים שתורכיה חשפה

זאת אותה תורכיה שחותרת במדינות האיחוד האירופי דרך קהילות מהגרים תורכים… בעיקר בגרמניה. הסכם הנחת צינור יוסיף לה עוצמה ומנופי לחץ כמדינה דרכה עוברים מגוון צינורות אנרגיה לעבר מדינות האיחוד, ששואפות גם הן להפחית תלותן בגז הרוסי. האם לא עדיף להניח צינור דרך קפריסין ויוון? מדינות שהסיכוי ליחסים יציבים עמן גבוה יותר, האיחוד האירופי שואף לשקם את כלכלתן, ואין חשש שהן ינצלו את התחזקותן לביסוס מדיניות אימפריאליסטית ופרו-אסלאמית

botasmap
תלות ה-EU בתורכיה הבין-יבשתית. צינורות נפט וגז קיימים ומתוכננים מתורכיה מערבה (DeepResources)

ישראל חותרת להחתים את תורכיה על הסכם מסגרת בעיקר כדי לגדר את הסיכונים העסקיים בפני הרעה ביחסים בין המדינות, אפשרות סבירה בהחלט כשמדובר במשטר ארדואן על מעשיו ושאיפותיו. גם אם ההסכם יכלול סעיפים דרקוניים המעגנים הפרדה בין פוליטיקה להובלת הגז ואי ניצול הצינור כמנוף לחץ פוליטי על ישראל, ההיסטוריה מעידה על הפרת הסכמי צינורות אנרגיה במזה"ת. על המשרדים הרלוונטיים לענות לציבור על השאלה – האם תורכיה היא השותפה הראויה ליצוא עתודות הגז האסטרטגיים והכלכליים שלנו?

תורכיה או קפריסין-יוון
תורכיה או קפריסין-יוון? (ynet)

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s