סיוע הומניטרי לחאלב? אולי עדיף לעזור לתימן

המאמר התפרסם ב-nrg ב-21.12.16

בחודשים האחרונים של שנת 2016 הפכה סעידה אחמד בע'ילי, ילדה תמניה בת 18, ל"כוכבת ריאליטי" מהסיבות הלא רצויות. תמונתה שוכבת על ערש דווי בבי"ח "המהפכה" במחוז חודידה הנושק לים האדום, הפכה לסמל זעקת הרעב הכבד ששרר באותה עת בתימן. סעידה היא רק אחת מילדים רבים שסבלו מתת-תזונה חמורה במדינה מוכת הבצורות, המלחמות והעוני.

A Picture and Its Story: Yemen's face of malnutrition
בע'ילי עם אמה (The New York Times)
b571b1e0d4f241d7927f9f06971f3e5e_18
נתוני הבנק העולמי (World Bank) ותכנית הפיתוח של האו"ם (UNDP) על גיל תמותה, אבטלה, גישה למי שתייה ראויים ומס' מיטות ל-1000 אזרחים, תימן מול הממוצע העולמי. (Al-Jazeera)

תימן נחשבת למדינה עם עתודות המים הדלות ביותר בעולם הערבי. הגישה למקורות מים ראויים לשתייה קשה ורמת התברואה נמוכה לפחות כמו בכמה מהמדינות שמדרום לסהרה באפריקה. לפי ארגון חלוקת המזון של האו"ם (World Food Programme) אחד מכל חמשה אזרחים בתימן בשגרה סובל מחוסר ביטחון תזונתי, שלא לדבר על תקופות בצורת כמו בעת הנוכחית. ארגון הסיוע לילדים של האו"ם (UNICEF) הצהיר באחרונה כי כל 10 דק' נפטר לפחות ילד אחד בתימן מתת תזונה. במספרים קרוב ל-500,000 ילדים תימנים סובלים מתת-תזונה, 200% יותר חמור משנת 2014, בה החל הסכסוך החמוש בין השבטים השיעים-זיידים – החות'ים – שמהווים כ-35% מאוכלוסיית המדינה לבין הממשל הסוני. הרעב מודגש בעיקר במחוז צעדה, המחוז ממנו באים רוב החות'ים.

אגב אורחא, נתון זה מרמז כי הטריגר למלחמה הפנימית שהחלה ב-2014 ונמשכת עד היום בין כוחות הנשיא עבד רבה מנצור האדי לשבטים החות'ים לא נבע מיריבות סונית-שיעית, אלא ממניע קיומי במדינה רב שבטית בעלת משאבים בסיסיים מצומצמים בה הממשל המרכזי ניתב את המשאבים לשבטים מקורבים, והפלה את החות'ים.

yemen-provinces

הרעב מודגש בעיקר במחוז צעדה הגובלת עם סעודיה שרוב אוכלוסייתה שיעית-זיידית

yemeni_civil_war-svg
מפת השליטה בתימן נכון לתחילת 2017. הכוחות החות'ים-שיעים בירוק. שולטים גם בבירה צנעא
_91914526_gettyimages-460853464
החות'ים פלשו לצנעא בספטמבר 2014 והשתלטו עליה בינואר 2015. בתמונה בין היתר דגל התנועה החות'ית: "אללה אכבר, המוות לאמריקה, המוות לישראל, הקללה ליהודים, הניצחון לאסלאם" (AFP, BBC)

ברוח קריאות שנשמעו לשלוח את חיילנו להצלת אזרחי חלב הנצורה, אני מציע פעילות הומניטרית יותר אחראית והגיונית שתעניק לישראל אף מעבר לעניין המצפוני והמוסרי  – לייצא באופן ישיר או עקיף פתרונות השקיה והתפלה לתימן. אם ישראל כמעצמת טכנולוגיית מים וחקלאות תמצא את הדרך לייצא לתימן ממרכולתה הטכנולוגית הדבר עשוי להביא להידוק קשרים עם שבטים בדרום חצי האי ערב ומנגד להחליש את תלות החות'ים השיעים באיראן, וממילא להביא לערעור ההשפעה האיראנית באזור אסטרטגי זה. צעד זה יחזק את קשרי החוץ של ישראל ואת תדמיתה בעיני רבים, ראשית בעיני האמירויות הסוניות במפרץ, כולל סעודיה, שחוששות מההשפעה האיראנית שיעית מדרום, ושנית בעיני המערב שחושש מכיתור איראני של סעודיה ושאר המפרציות עם שדות הנפט והגז שלהן, כמו גם מניסיונות חות'יים-איראנים להשתלט על עיר הנמל עדן בדרום המדינה.

נוכחות איראנית בעדן תעניק לטהראן השפעה על נתיב הכניסה לים האדום ועל נתיב הסחר הימי בין המזרח הרחוק לאפריקה בואכה אירופה. דבר זה יוביל להשלכות רבות על מחירי האנרגיה והטובין עקב עלייה במחירי ההובלה.

סיוע ישראלי לתימן בסוגיית הבצורת יעניק לישראל רווחים רבים שרק חלקם צויינו כאן מפאת גודל היריעה ויחזק את תדמיתה ההומניטרית והמוסרית. בֶּן-אָדָם שִׂים פָּנֶיךָ דֶּרֶךְ תֵּימָנָה וְהַטֵּף אֶל-דָּרוֹם וְהִנָּבֵא אֶל-יַעַר הַשָּׂדֶה נֶגֶב  (יחזקאל, כא, ב).

בסרטון למטה: השקיה בטפטפות – המצאה ישראלית

בסרטון למטה: כתבה על מפעל ההתפלה בשורק של אתר וערוץ TH ההודי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s